ВестиКомеморативни скуп у знак сећања на Пећу Спалајковића – Пјера

Комеморативни скуп у знак сећања на Пећу Спалајковића – Пјера

Комеморативни скуп у знак сећања на Пећу Спалајковића – Пјера

У великој сали Скупштине града Зајечара сутра, 16. јуна биће одржан комеморативни скуп у знак сећања на Пећу Спалајковића – Пјера.

Пећа Спалајковић „Пјер“ преминуо је 3. јуна 2020. у 74. години живота. Био је сликар и мајстор уметничке гравуре. Рођен је у Београду 1946. а одрастао у српско-француској породици у Зајечару. Студирао је архитектуру у Београду, радио као асистент Миомира Денића, сценографа у позоришту и на филму. У Француску се преселио 1971. Тамо је проучавао разне сликарске технике, а посебно гравуру.

Тринаест година касније, отишао је у САД где је радио на припреми дела „Homage to Dali” од 11 бакрописа. Оснивао је школу инетрпетативне гравуре у дубокој штампи и сарађивао са многим светским издавачким кућама. Његове гравуре Салвадора Далија, Марка Шагала, Бернарда Буфеа и других мајстора познате су на три континента.

Комеморативни скуп је заказан за 14:00 сати.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб