ВестиСветски дан животне средине: Време је за природу

Светски дан животне средине: Време је за природу

Светски дан животне средине

Данас се кроз разне активности и кампање у целом свету обележава 5. јун – Светски дан заштите животне средине, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Датум 5. јун је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године.

У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према окружењу. У поменуте активности се једнако укључује и владин и невладин сектор.

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна. Одласком у парк или на плажу, милиони људи широм света на свој начин одговарају на позив да се „повежу са природом“. Бројним активностима даје се допринос заштити Земље, без обзира да ли неко живи у граду или на селу, у развијеном или неразвијерном свету – садњом дрвећа, уличним скуповима, бициклистичким вожњама, концертима, такмичењима у ликовном и литерарном стваралаштву, кампањама чишћења…

Овогодишњи Светски дан животне средине посвећен је биодиверзитету, уз слоган „Време је за природу”. Земља домаћин је Колумбија, као једна од држава која садржи 10% биолошке разноликости планете, у партнерству с Немачком, али јавни догађаји су отказани због мера заштите од вируса корона. Човек је главни узрок ризика од изумирања већине од милион угрожених врста биљака и животиња, што онда у опасност доводи људе.

На пример, загађење и суше исцрпљују шуме и вегетацију, па не изненађује што има све више пожара у природи. Неки делови планете се суочавају с најгором најездом скакаваца у последњих неколико деценија. Најдиректнији удар на људско друштво дошао је од пандемије корона вируса. Многи научници сумњају на то да су га изазвали трговина дивљим животињама и друга оштећења која су претрпели екосистеми.

Сви недавни поремећаји јачају потребу да се у природи одржи равнотежа, тако да настави да гради сопствене одбрамбене механизме. Биодиверзитет је систем од небројених елемената укључујући микроорганизме, биљке, пермафрост, па чак и пустиње. Они нам сви омогућавају основне услове за преживљавање, а цена њиховог губитка је немерљива.

Очување и обнова биолошке разноликости је од виталног значаја за опстанак читавог живота на земљи, јер нам пружа храну, воду и ресурсе, као и „услуге“ попут контроле климе, опрашивања, ублажавања поплава и кретања хранљивих састојака.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб