Краљ међу поврћем: Кад видите шта све „може“ броколи, јешћете га стално

Броколи

Можда вам није омиљена храна, али када прочитате шта све може, тј. како утиче на тело, желећете да га једете чешће!

Знате да је броколи добар за вас, али можда не знате колико! То је вероватно једна од најздравијих намирница и прва која вам падне на памет када помислите на здраву исхрану, а опет, не једете је довољно. Можда вреди да прочитате зашто је ова намирница тако здрава и важна, како бисте почели чешће да је једете.

Пуно нутријената

Једна шоља сировог броколија садржи само 25 калорија, мање од пет грама угљених хидрата, не садржи масти и има неколико грама протеина. Али, броколи је пун нутријената – у само једној шољи куваног броколија налази се 250 одсто препорученог дневног уноса витамина К, који је важан за оптималну густину крви и здравле костију.

У истој порцији налази се и 135 одсто дневних потреба витамина Ц, више од 50 одсто дневне дозе хрома, минерала који је важан за метаболизам и регулацију нивоа шећера у крви, као и више од 40 одсто дневне дозе фолата, витамина који је важан за памћење и расположење.

Ако поједете шољу куваног броколија, унећете и десет одсто дневне потребе витамина А, Б6, Б2 и Е, као и фосфора, мангана, калијума, и најмаје пет одсто магнезијума, цинка, гвожђа, калцијума…

Ово веома здраво поврће садржи и омега-3 масне киселине, које имају антизапаљенско дејство и побољшавају циркулацију.

Висок садржај влакана

То што се у шољи свежег броколија налази два–три грама влакана јако је важно за варење и црева јер влакна подстичу размножавање добрих бактерија који штите од запаљења, а важне су и за имунитет и расположење.

Штити здравље срца

Срчане болести су један од водећих узрока смрти, а броколи штити овај орган тако што смањује оштећења артерија која доводе до тога да се артерије стврдну, а чиме се повећава ризик од можданог удара и инфаркта.

Штити мозак

Неки нутријенти који се налазе у овом поврћу штите здравље мозга и његова ткива, а штите од опадања можданих функција које долазе с годинама.

Јача кости

Броколи је по том питању јединствен јер садржи мноштво нутријената важних за јачину и густину костију – витамин К, калијум, магнезијум, фосфор, калцијум, гвожђе, цинк, витамине А, Б и Ц.

Штити од запаљења

Не само што штити од убрзаног старења, антизапаљенска својства броколија повезују се и са смањеним ризиком од хроничних болести.

Природни детокс

Истраживања показују да састојци овог поврћа помажу у деактивацији потенцијално штетних хемикалија у телу, а помажу и у њиховом бржем избацивању из тела.

Дејство антиоскиданта

Броколи садржи антиоксиданте који штите кожу од последица УВ зрачења. Лутеин и зеаксантин у овом поврћу штите и очи и смањују ризик од катаракте и макуларне дегенерације, што су два најчешћа проблема са очима.

Дакле, вреди да се потрудите да га једете мало више и чешће…

 

Извор: mondo.rs