Печурке су вишетруко корисне и неопходне у нашој исхрани, а осим тога што су веома укусне и адекватна су замена за месо, што нам одговара за време поста, али и вегетаријанцима, печурке су здраве јер имају јако мали проценат холестерола и калорија, док готово уопште не садрже нартијум и масти у свом саставу.
Печурке обилују фосфором, калијумом и калцијумом, гвожђем и магнезијумом, као и читавим комплексом витамина Д (један су од ретких природних извора овог витамина) – што их чини неопходним у нашој исхрани јер представљају један од највећих извора потребних састојака за имунитет и свеопште здравље.
Осим тога, печурке садрже влакна – заправо, садрже отпорни скроб што је посебна врста влакана, имају пребиотичка дејства и добро делују на здравље црева.
Печурке јачају имуни систем тако што подстичу производњу белих крвних зрнаца, који се боре против вируса и штите организам од даљих болести. Како имају врло мало масти, а обилују протеинима и влакнима, као и витамином Б, печурке помажу при контроли липида у крви и штите од болести срца.
Исхрана печуркама погодује и дијабетичарима јер имају мали садржај угљених хидрата, што незнатно утиче на ниво глукозе у крви.
Печурке су такође и добар извор антиоксиданса, а посебно ерготионеина који помаже у борби против оксидативног стреса.
Ако на кратко оставите печурке изложене директној сунчевој светлости, у њима се развија витамин Д који је важан за јаке кости.
Додатни плус је и што печурке нису калоричне – у једној шољи ових намирница има само 17 калорија. Садрже и малу количину протеина, што није лоше јер ћете мало дуже бити сити, а влакна у печуркама су сјајна за здравље црева.