ВестиСуоснивач Википедије жели да понуди алтернативу за Facebook и Twitter

Суоснивач Википедије жели да понуди алтернативу за Facebook и Twitter

Jimmy Wales, суоснибач Википедије — WT:Social

Пре две године, суоснивач Википедије, Jimmy Wales, лансирао је Wikitribune, онлајн публикацију која је имала за циљ да се бори против лажних вести оригиналним причама репортера и „грађана новинара“. Wikitribune никада није заживео, па сада Wales мења тактику. Wikitribune се поново покреће као WT:Social, сајт друштвене мреже и платформа за дељење вести. Wales се нада да ће то бити алтернатива Facebook-у и Twitter-у.

Као и те платформе, WT:Social ће дозволити корисницима да деле чланке. Међутим, WT:Social ће се финансирати донацијама, а не оглашавањем.

„Пословни модел компанија које држе друштвене мреже, и чистог оглашавања, је проблематичан. Испада да је велики победник неквалитетни садржај. За разлику од Facebook-а и Twitter-а, који користе алгоритме да постављају постове с највише коментара или лајкова на врх, WT:Social ће прво приказати најновије. У будућности ће можда додати дугме „upvote“”, рекао је Wales за „Financial Times”.

WT:Social ће такође подржати мале заједнице које имају одређену нишу. WT:Social обећава: „Подстицаћемо окружење у коме се уклањају корисници са лошим намерама, јер је то исправно, а не зато што одједном утиче на нашу суштину”.

Овој мрежи ће моћи бесплатно да се придружи свако, али у овом тренутку морате да се пријавите на листу чекања, донирате или позовете пријатеље. За само месец дана, мрежа већ има 50.000 корисника, рекао је Wales за „Financial Times” додајући да очигледно амбиција није 50.000 или 500.000, већ 50 и 500 милиона.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб