Постоји и научни разлог зашто вам се толико једе сва „забрањена“ храна када сте ненаспавани.
Ако вам се једу грицкалице или чоколада после непроспаване ноћи, кривац је ваш нос. Нова студија је показала да мањак сна утиче на наш нос на два начина. Прво, делује тако што изоштрава мирис хране, а друго, комуникација између регија мозга које примају сигнале о храни је лошија, што значи да су и одлуке које доносимо у вези са храном другачије.
Другим речима, чоколада вам одједном мирише још лепше него иначе, а мозгу је теже да јој одоли него иначе.
„Када сте ненаспавани, те мождане регије можда не добијају довољно информација, а то надокнађујете бирањем намирница које шаљу јачи сигнал”, објашњава аутор студије, професор неурологије Торстен Кант.
Пратећи колико су и шта јели учесници студије након што су добро наспавани и након непроспаване ноћи, научници су утврдили да мањак сна утиче на њихов избор хране.
Када су ненаспавани, јели су више намирница које имају већу калоријску вредност, попут крофни, колачића и чипса.
Такође, испоставило се да се мењају информације које мозак прима од носа, што је важно јер тај део мозга шаље информације и другим можданим регијама које се тичу мириса, укуса и препознавања колико је хране у стомаку, а све то утиче на унос хране.
Као резултат свега тога, научници су закључили да људи једу више висококалоричне хране када су уморни.
Решење? Поред тога што је препоручљиво да се наспавате, обратите и пажњу на то како вам нос „одређује“ које намирнице једете.
Извор: mondo.rs