ВестиНајлепши начин да побољшате здравље срца: Набавите пса

Најлепши начин да побољшате здравље срца: Набавите пса

Мушкарац шета са својим псом
Фото: Shutterstock, илустрација

За срце је добро да имате пса — он вас подстиче да време проводите напољу, у покрету, кажу научници.

Научници који су анализирали здравље стотина власника кућних љубимаца, највише паса, утврдили су да су ови људи физички активнији.

Власници паса такође више воде рачуна о исхрани и мање су склони оболевању од дијабетеса, утврђено је истраживање спроведеним у Чешкој.

Физичка активност и здрава исхрана су кључни за кардиоваскуларно здравље, док је дијабетес један од фактора ризика за срчане болести.

Истраживање је спроведено на Универзитетској клиници у Брну, а учествовало је више од 2.000 људи старости између 24 и 65 година, који немају историју срчаних болести.

Рађене су им анализе срца, мерене индекс телесне масе, праћена исхрана, физичка активност, пушачки статус, крвни притисак, ниво глукозе и холестерола.

Kада су обавили све ове прегледе, упоредили су здравствено стање људи који имају љубимце, са оним који немају. Оценивши кардиоваскуларно здравље учесника студије оценама од нула до 14, научници су открили да власници животиња имају просечну оцену 10, док они који немају кућне љубимце имају оцену девет. Такође, власници паса имали су у просеку 0,3 бољу оцену од власних других животиња.

„Генерално, људи који имају пса су физички активнији, здравије се хране и имају ниво шећера у крви на идеалном нивоу”, каже водећа ауторка студије др Андреа Могери.

Укупно 61,8 одсто власника паса имају „идеалну“ количину физичке активности недељно, у поређењу са 47,7 одсто људи који немају љубимце. Око 16 одсто људи који немају пса се нездраво хране, у поређењу са 9,4 одсто власника ових крзнатих љубимаца.

Осим тога, они који немају „крзнатог пријатеља“ чешће имају повишен холестерол, а научници су закључили да власници паса уопштено имају боље кардиоваскуларно здравље, нижу телесну тежину и индекс телесне масе.

Др Могери на крају поручује да људи могу да удоме или купе пса и тако потенцијално побољшају кардиоваскуларно здравље.

Неке раније студије су показале и да поседовање пса добро утиче на ментално здравље.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб