Зајечар: Постаните чланови Горске службе спасавања — Тестирање у септембру

Горска служба спасавања Србије
Фото: ГСС

Овогодишња тестирања кандидата за Основни курс Горске службе спасавања Србије (ГСС), почињу 1. септембра на Ади Циганлији. Ове године тестирања се одржавају у септембру, у 11 градова, међу којима је и Зајечар.

Тестирања у Зајечару биће организована на „Coca-Cola” терену, на Поповој плажи, 15. септембра, а почетак је предвиђен за 11 сати.

На уводном тестирању морају бити испуњени одређени критеријуми физичке спреме. О критеријумима, као и о детаљима везаним за трајање, структуру и финансијске услове курса, будући спасиоци Горске службе спасавања могу наћи на њиховом званичном сајту www.gss.rs.

Горска служба спасавања (ГСС) Србије је добровољна и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима. Основни задатак ГСС-а је спасити људски живот, помоћи човеку у невољи.

ГСС Србије највише времена и средстава улаже управо у обуку, јер је добра и систематска обука полазиште за добијање квалитетних спасилаца, па самим тим и врхунске спасилачке службе, спремне да одговори на сваки од добијених задатака на подизању безбедности, заштити и спасавању грађана.

Основни курс ГСС је полазна обука за све заинтересоване скијаше, планинаре, алпинисте, спелеологе, рониоце и др., који се интензивно баве неком од ових активности. По успешно завршеном курсу и положеним испитима, полазници курса постају кандидати за чланове ГСС Србије, тако што по завршетку једногодишње праксе постају спасиоци приправници у општим планинским условима и на скијашким теренима и имају могућност да се кроз наредне обуке усавршавају у спасилачком раду.