Људи који редовно једу тамну чоколаду мање су склони депресији, утврдили су научници.
Они су испитали више од 13.000 људи о томе колико конзумирају тамне чоколаде и о симптомима депресије. Утврдили су да они који једу више чоколаде имају мању склоност клиничким симптомима депресије.
Међутим, таква веза није утврђена код оних који једу млечну или белу чоколаду, кажу научници.
Стручњаци са Универзитета у Лондону признали су да не могу да докажу да чоколада помаже у борби против депресије и да је потребно још истраживања.
Међутим, кажу да чоколада садржи низ психоактивних састојака, укључујући две врсте анандамина, који ствара осећај еуфорије слично као канабис.
Тамна чоколада такође садржи и доста антиоксиданата који смањују запаљење у телу, а то се, верују научници, повезују са депресијом.
Ипак, тим научника признаје да је могуће да људи који су депресивни једу мање чоколаде јер им се због лошег расположења не траже слаткиши.
Водећи аутор студије др Сара Џексон истиче да, према резултатима ове студије, учесници који су конзумирали тамну чоколаду два дана заредом имају 70 одсто мањи ризик од развоја депресивних симптома.
Она каже да резултати могу да понуде „неке доказе“ да конзумирање чоколаде, посебно тамне, може да смањи ризик од симптома депресије.
„Међутим, потребна су даља истраживања да се разјасни директан узрок. Могуће је да људи због депресије изгубе жељу за слаткишима”, истиче др Џексон.
Можда ову студију не треба узимати здраво за готово, али свакако можете да једете помало тамне чоколаде сваког дана — неће вам шкодити.
Извор: mondo.rs