ВестиТреба ли да се забринете: Зашто људи причају у сну?

Треба ли да се забринете: Зашто људи причају у сну?

Девојка спава на столу држећи у руци текстуални облачић
Фото: Shutterstock, илустрација

Причање у сну је генерално безазлена појава, али у неким случајвима може бити и сигнал да постоји неки проблем „испод површине“. Ево шта би требало да знате.

Ако сте икада спавали са неким, у истом кревету, или истој соби, велике су шансе да сте једном чули како неко прича у сну. Или, можда сте схватили да сте ви особа која усни, и онда прича ли прича током ноћи, блажено несвесна онога што се дешава.

Студија из 2010. показала је да скоро 66 одсто људи прича, или је у неком тренутку причало у сну. Неки људи мрмљају бесмислице, други држе бесконачне монологе, а има и оних који могу да воде и смислене конверзације.

Иако наука нема коначан одговор на питање зашто толики људи причају у сну, стручњаци се слажу да у највећем броју случајева то није разлог за бригу. Али, понекад, ова појава може бити и симптом озбиљнијих здравствених проблема.

Ево шта треба да знате на ову тему:

Није рађено много истраживања која су се бавила причањем у сну

Али, пре него што зађемо у тему, вреди поменути да је мало познато о тох појави, али и даје она прилично честа.

Раније је сматрано поремећајем сна, али је недавно скинуто са листе Међународне класификације поремећаја сна, и сада се сматра да је то просто појава која се понекад јавља док спавамо.

А пошто више није званично поремећај, нема много научника који су вољни да средства и време уложе у проучавање нечега што се „просто дешава“.

У сну обично говоримо глупости

Оно што говоримо у сну углавном не одражава догађаје и наше емоције од претходног дана, ако је веровати психолозима. Дакле, ако сте имали тежак дан на послу, или вас муче породични проблеми, мало је вероватно да ћете о томе бунцати током ноћи.

Ово је јако важно, јер може бити непријатно слушати некога ко говори у сну, пошто људи умеју да говоре… па… свашта. Укључујући и врло непријатне ствари.

Другим речима, ако ваш партнер помиње неко женско име у сну, немојте да га нападнете и оптужујете га да вас вара, пошто то највероватније није случај.

Поента је да речи које неко изговара док спава немају никакву тежину.

Важно је и у ком узрасту је то почело да се дешава

Ако у сну причате откако сте били дете, нема разлога за бригу. У раном узрасту и адолесценцији ова појава је јако честа, око 50 одсто деце између 3. и 10. године ће брбљати нешто током ноћи, док спавају.

Друга животна фаза у којој је то очекивано је у тридесетим годинама, кад први пут почнете да делите кревет са неким. Наравно, можда сте то радили и раније, али није имао ко да вам скрене пажњу на то.

Али, ако имате педесетак година, или сте старији и изненада сте почели често и дуго да говорите у сну, то може бити један од првих симптома Паркинсонове болести или деменције. И схватите то озбиљно, потражите помоћ лекара.

И, на крају… Други узроци

Ако причате у сну, а то је праћено и другим проблемима са спавањем, ако имате ноћне море, будите се вриштећи… Вероватно вам тело шаље поруку да више не може да издржи размере стреса којима сте изложени.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,872ПратилацаЛајкуј
4,482ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб