Због примања и давања мита, у Бору ухапшено троје осумњичених

Хроника

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су М. Н. (2002) и Л. Ђ. (1996), запослене у кинеској компанији „Србија Зиђин Мајнинг” у Бору, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело примање мита у обављању привредне делатности, као и М. Ј. (1988), фактички одговорно лице Привредног друштва „АСПИТ“ Бор, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело давање мита у обављању привредне делатности.

Сумња се да је М. Н., од децембра 2023. до септембра 2024. године, од М. Ј. захтевао и примио новац како би му, заједно са Л. Ђ., прибављао и достављао информације о учесницима у поступку набавке и њиховим понудама, што је он и учинио.

Како се сумња, на основу добијених информација М. Ј. је у име предузећа „АСПИТ“ сачинио и доставио повољнију понуду од осталих добављача, док је та фирма на тај начин добијала послове и од кинеске компаније примила уплате у укупном износу од 896.104 динара.

М. Ј. је потом, како се сумња, на основу претходног договора, у више наврата предао М. Н. 89.600 динара, односно 10 одсто од укупног уплаћеног износа ПД „АСПИТ“.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву, стоји у саопштењу МУП-а.