Завршен такмичарски део 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“, познати добитници награда

У зајечарском позоришту завршен је такмичарски део 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“.

Стручни жири Фестивала у саставу: др Мирослав Радоњић, председник, др Душко Љуштина, члан и проф. др Ненад Новаковић, члан, донео је једногласну одлуку да Награду за најбоље глумачко остварење на Фестивалу додели Миодрагу Микију Крстовићу за улогу Војина – Воје у представи „Удовица живог човека“, текст и режија Душан Ковачевић, у продукцији Звездара театра из Београда.

„Миодраг Мики Крстовић остварио је упечатљиву, ефектну, духовиту и надасве уверљиву улогу Војислава у представи Звездара театра, која је у правом смислу одиграна у духу великог Зорана Радмиловића. Префињен, интелигентан и жовијалан глумачки израз, обогаћен дискретним импровизацијама отелотворио је сценски шармантан лик предодређеног губитника“, наводи се у образложењу жирија.

Жири у истом саставу донео је једногласну одлуку да Награду за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић“ додели представи „Ћелава пјевачица“ Ежена Јонеска, у надахнутом и изванредном преводу, или прецизније речено препеву на бокешки Невена Станичића, бриљантној, инвентивној и маштовитој режији непоновљивог Јагоша Марковића, извођењу сјајног глумачког ансамбла и продукцији Центра за културу Тиват. Костими Марије Марковић Милојев и сценографија Таре Лазаревић Кисић, перфектно су визуелно оплеменили, у сваком сегменту одличну представу. Све одлуке донете су једногласно.

Новинарско─критичарски жири у саставу: Татјана Њежић „НИН“, Борка Требјешанин „Политика“ и Оливера Милошевић РТС, Редакција за културу и уметност, донео је одлуку да Награду за најбољу младу глумицу на 33. Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“ додели Јосипи Анковић за улогу Смрти у представи „Смрт на допусту“ загребачког казалишта Керемпух, коју је по делу Жозеа Сарамага режирао Кокан Младеновић.

У образложењу се каже: „На посебан начин убедљиво, с мером, глумачки очаравајуће, филигрански доносећи слојеве и валере отелотворила је насловну ролу остварајући заносну аутентичну креацију, а истовремено бивајући градивни елемент ове значењски потентне, позоришно узбудљиве театарске приче која вивисекцира лице и наличје посрнућа данашњице“.

Новинарско─критичарски жири у истом саставу донео је одлуку да новоустановљену Награду за најбољу представу 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ додели представи „Ћелава пјевачица“ Ежена Јонеска у режији Јагоша Марковића и продукцији Центра за културу Тиват.

Награду публике, просечном оценом 9,73 освојила је представа „Удовица живог човека“, текст и режија: Душан Ковачевић, продукција: Звездара театар, Београд.

Гласови публике:

  • 9,73 „Удовица живог човека“, текст и режија: Душан Ковачевић, продукција: Звездара театар, Београд;
  • 9,42 „Смрт на допусту“, текст: Жозе Сарамаго, режија: Кокан Младеновић
    Продукција: Сатиричко казалиште “Керемпух”, Загреб, Хрватска;
  • 9,37 „Обраћање нацији“, текст: Асканио Челестини, режија: Бојан Ђорђев
    Продукција: Атеље 212, Београд;
  • 8,86 „Ћелава пјевачица“, текст: Ежен Јонеско, режија и адаптација: Јагош Марковић, продукција: Центар за културу Тиват, Црна Гора;
  • 8,50 „Није смрт бицикло (да ти га украду)“, текст: Биљана Србљановић, режија: Андреј Носов, продукција:Народно позориште, Београд;
  • 8,25 „Неки важан човек“ текст и режија: Жељко Хубач, продукција: Народно позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, Зајечар;
  • 7,58 „Шарлота Кастели“ текст: Мирослав Крлежа, режија: Бранислав Мићуновић, продукција: Београдско драмско позориште

Награде ће бити свечано уручене вечерас у 20:00 сати. У част награђених вечерас ће пред зајечарском публиком играти Народно позориште Републике Српске из Бањалуке. Они ће извести комад „Швабица“ по тексту Лазе Лазаревића и у режији Душана Петровића.

Последње такмичарске вечери Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ зајечарска публика имала је прилику да погледа представу „Удовица живог човека“ по тексту и у режији Душана Ковачевића, а у извођењу Звездара театра из Београда. Ова представа приказана је премијерно 8. октобра у оквиру славља поводом Звездариног 40. рођендана, као 94. премијера од оснивања овог позоришта.

Како открива академик и драмски писац Душан Ковачевић, „Удовица живог човека“ проговара о насиљу у породици, теми која је, нажалост, деценијама актуелна код нас. Комад је писан дуго, и завршен је баш у тренутку да најави вредан јубилеј – четири деценије постојања Звездара театра. У овој „црној комедији“ преплетено је неколико прича, а централна је о насиљу над женама и слабијима уопште.

Награду „Зоранов брк“ за глумачку бравуру понео је глумац Миодраг Крстовић, који је у представи сјајно оживео улогу Воје.

„Захваљујем се жирију на овој дивној награди, али она дефинитивно припада целом глумачком ансамблу. Где год да је вечерас отишао „Брк“ било би заслужено. Свака реплика у тексту је у себи носила једну мисао, а то је уз овакву глумачку поделу била добитна комбинација. Када је Душко Ковачевић рекао ко игра у комаду, мојој радости није било краја, јер их све волим и као особе и као глумице. Од прве пробе и тог нашег првог сусрета видело се колико се волимо и поштујемо. То се видело и на сцени. Тврдим да када би у нашим породицама било тог узајамног уважавања и љубави, ми би били једна срећна земља. И ми смо вечерас срећни што смо део овог великог Фестивала који се игра у част непревазиђеног глумца Зорана Радмиловића. Публика је била сјајна и хвала јој на томе“, рекао је глумац Миодраг Крстовић.

Глумица Јелена Ђокић у представи игра Марту око које се плете прича. Примећује да је то једна од најтужнијих судбина коју је играла.

„Оног тренутка када Марта дозволи себи доброту без страха да ће бити повређена и дозволи да прими нежност без осећаја да ће бити огребана, тада почиње њен пут излечења. Ово је вапај да се то деси нашем друштву, да се догоде доброта и нежност. Рад на представи био је захтеван али не и тежак, јер смо се међусобно уважавали и поштовали. Велика ми је част да сарађујем са Ковачевићем и овим дивним глумачким ансамблом“, рекла је глумица Јелена Ђокић.

Нела Михаиловић огледала се у лику Мартине мајке Софије, и оцењује да је овај комад у славу жена тј. да мушкарци овог пута нису добро прошли код Ковачевића.

„Ковачевићев текст и добра глумачка подела је рецепт за добро позориште. Глумачко највеће задовољство је када добијеш неки задатак који је инспиративан и који ти отвара неке фиоке за које ниси ни знао да имаш. Срећна сам што сам имала прилику да се упустим у рад на овој представи јер, без обзира колику километражу имали, овакви задаци су за глумца увек велика радост. Иначе, пуно пута сам била на овом Фестивалу и увек му се радо враћам. Пре свега јер има традицију и јер се одржава у славу великог глумца, непревазиђеног мајстора интерпретације Зорана Радмиловића“, истакла је глумица Нела Михаиловић.

Поред Неле Михаиловић, Јелене Ђокић и Миодрага Крстовића, улоге у комаду „Удовица живог човека“ оживели су и Сунчица Милановић, Анђелика Симић и Душан Томић. Сценографију је осмислила Владислава Мунић Канингтон, костиме Драгица Лаушевић, а продуцент је био Драгиша Ћургуз.