Комад „Обраћање нацији“ Атељеа 212 одушевио зајечарску публику, „Зоранов брк“ припао Гордану Кичићу

На Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“ синоћ је гостовао „Атеље 212“ из Београда, матично позориште великог глумца Зорана Радмиловића, у чију част се одржава овај престижни позоришни фестивал. Глумачки ансамбл „Атељеа 212“ извео је комад „Обраћање нацији“, по тексту италијанског писца Асканија Челестинија, у режији Бојана Ђорђева.

Комад је мозаик одабраних монолога из истоимене драме и збирке „Ходам у колони“ италијанског редитеља и драмског писца Асканија Челестинија. Те причице из свакодневице басноликим алегоријама сликају комплексну мапу неолибералне садашњости ⎼ нетрпељиве, корумпиране, паралисане, депресивне и безидејне.

Награда „Зоранов брк“ припала је глумцу Гордану Кичићу за улогу Узнемиреног. Он је на округлом столу критике истакао да је највећи квалитет комада „Обраћање нацији“ заправо његова суштинска духовитост.

„Та духовитост се види по сваком шаву, у свим реченицама које говоримо, које на први утисак подсећају на будлаштине, а заправо су јако важна животна питања којима се ова представа бави. Ово јесте монолошка форма од које је писац направио књигу, а коју је редитељски потисао Бојан Ђорђев, али она у себи заправо има и елементе стендапа. Ми смо од тих сто и нешто монолога направили ову представу, а идеја је била да их говоримо вама. То је тај непосредни контакт са публиком који је у последње време доста популаран на позоришној сцени. Веома сам срећан што сам вечерас овде, у Зорановом граду, и што сам добио награду ‘Зоранов брк’. Ово је други ‘Брк’ који сам освојио и сада имам и леви и десни, што моју колекцију чини потпуном“, рекао је глумац Гордан Кичић.

Глумица Јована Гавриловић рекла је да воле да играју ову представу, јер осликава неки савремени тренутак како код нас тако и у свету, са свим аномалијама у друштву које нас окружује.

Драматизацију представе „Обраћање нацији“ потписује Мина Милошевић. Сценограф је Синиша Илић, костимографкиња Маја Мирковић, композиторка Марија Балубџић, а за сценски покрет био је задужен Чарни Ђерић. Глумачки ансамбл, поред добитника „Зорановог брка“ Гордана Кичића, чине: Јована Гавриловић, Горица Поповић, Катарина Жутић, Дејан Дедић, Иван Михаиловић, Иван Јевтовић, Бранислав Зеремски, Александар Срећковић и Миона Марковић.

Треће фестивалске вечери, на репертоару је представа „Ћелава пјевачица“, Центра за културу из Тивта. Почетак је од 20:00 сати.