Премијером представе „Неки важан човек“ свечано отворени 33. „Зоранови дани“, фестивал отворио министар Никола Селаковић

Фото: Установа "Зоран Радмиловић" Зајечар

Премијером представе „Неки важан човек“ писца Жељка Хубача, у извођењу Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, у Зајечару је свечано отворен 33. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“. Фестивал је свечано отворио министар културе Никола Селаковић.

Представу су режирали Жељко Хубач и Александар Саша Милосављевић уз несебичну помоћ професора Дејана Цицмиловића, који је и гостујући глумац у представи. Ово је драма која говори о Николи Пашићу, једној од најмаркантнијих личности у политичкој и друштвеној историји Србије и Југославије, човеку који је био дугогодишњи председник владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Према одлуци жирија у сјајној глумачкој поставци истакао се глумац Милош Танасковић, који је за улогу Николе Пашића добио награду „Зоранов брк“.

Фото: Установа „Зоран Радмиловић“ Зајечар

Поред Милоша Танасковића, глумачку поставку представе „Неки важан човек“ чине глумци: Марија Станковић, Бранислав Мијатовић, Јован Вељковић, Ана Бретшнајдер, Наташа Петровић, Иван Нинчић, Дејан Цицмиловић и Габријел Бећаревић.

33. „Дане Зорана Радмиловића“ свечано је отворио министар културе Никола Селаковић.

„Велико ми је задовољство што ми је припала част да отворим овај фестивал који је на позоришном небу Србије пронашао своје место и учинио Зајечар и читаву Тимочку Крајину нарочито значајном у ово доба године, када је реч о српској позоришној сцени. Иако је ове године престоница културе мој родни град Ужице, морам да констатујем да смо дивне догађаје јуче имали овде у Зајечару, отворивши завршене радове на једном дивном, уверен сам најлепшем, Визиторском центру на Феликс Ромулијани, потом смо отворили изложбу у Народном музеју која је посвећена европским културним рутама, а вечерас нас ево у Народном позоришту Тимочке Крајине на отварању фестивала који носи име легендарног Зорана Радмиловића. Ја припадам оној генерацији која не може да каже да се сећа Зоранове живе речи. Међутим, савремени живот и технички напредак учинили су да, ипак, та генерација која га није упамтила живог одраста уз њега, одраста уз његове фантастичне улоге где год да су оне екранизоване, да одраста уз ‘Приче из Непричаве’ којих се и данас сећам, да одраста уз његове улоге у ‘Маратонцима’, у ‘Маршу на Дрину’, а свакој је дао један печат како је само он то знао и умео да учини”, истакао је Селаковић.

Министар је подсетио на то да је недавно обишао зајечарско позориште, да се уверио у оно што је до сада рађено и обећао је значајнија улагања у наредном периоду, како би зајечарски театар добио већу и бољу сцену каква му и приличи.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић уручио је министру Селаковићу бронзану статуету Зорана Радмиловића.

На свечаности отварања директор Владимир Ђуричић је истакао да одавно министар културе није био на „Зорановим данима“ и захвалио министру Николи Селаковићу и његовом тиму што су дошли на фестивал. Такође је захвалио његовом високопреосвештенству Митрополиту Тимочком господину Илариону и градоначелнику Зајечара Бошку Ничићу,

Бројну публику у препуној сали зајечарског театра поздравила је и директорка „Атељеа 212“ Гордана Гонцић.

Друге фестивалске вечери гостује Радмиловићево матично позориште „Атеље 212“ са представом „Обраћање нацији“, коју је по тексту Асканија Челестинија режирао Бојан Ђорђев. Почетак је од 20:00 сати.