У Зајечару изведена дуодрама „Пупин-последњи сан“, вечерас монодрама „Јефимија-Јелена Мрњавчевич“

Фото: Установа "Зоран Радмиловић" Зајечар

На Фестивалу малих позоришних форми у Зајечару, изведена је дуодрама Музеја науке и технике Београд „Пупин-последњи сан“.

У представи играју Душан Матејић и Вјера Мујовић, која је и аутор текста, док режију потписује Милош Павловић.

Ова дуодрама представља једно могуће сценско виђење Пупина-имагинарни сусрет мајке Пијаде и сина Михајла. Михајло Пупин, један од највећих светских научника, у дубокој старости, сећа се свог живота и постигнућа-као дечак, научник, патриота, имигрант и сведок важних историјских догађаја. Мајка га теши, слуша, умирује народним умотворинама, псалмима успављује сина. За ову сценску игру о односу мајке и сина, о односу према знању и учењу, патриотизму, нацији и индентитету, коришћени су текстови из Пупинове аутобиографије, награђене Пулицеровом наградом, српске народне књижевности, Новог завета, пословица…

Музејски театар постаје све популарнији начин у приближавању културног и историјског наслеђа. Према речима глумице и текстописца Вјере Мујовић, ова интерактивна дуодрама доноси публици ново и другачије образовно искуство.

„Драму сам написала на основу Пупинове аутобиографије за коју је добио Пулицерову награду, као и његове књиге ‘Нова реформација’, али ту су такође народне пословице и епска поезија које су окосница нашег индентитета и стуб религије. Ја сам неко ко се бави културом сећања на важне историјске личности. Конкретно оно што је мене занимало и инспирисало је управо та мајка која није желела да њен син буде поред ње, него га је терала од себе. Била је свесна његове мисије и памети и то је редак случај у историји да имамо такву жену, неписмену али свесну значају знања као златних лестви које нас воде у небеса. Оно што ме је посебно занимало је однос науке и религије. Пупин је иако научник био дубоко религиозан човек. И ето то су неки путеви који су ме водили да напишем овај комад. На неки начин ово је и документарно позориште, и сматрам да је Пупин сходно његовим постигнућима , био инспиративнији и занимљивији него да смо играли неки други имагинарни лик“, рекла је глумица и аутор текста Вјера Мујовић.

Поред ње у дуодрами „Пупин-последњи сан“ игра и млади глумац Душан Матејић, који рад на овој представи види као једно дивно искуство.

„Вјера и ја се нисмо ни познавали до представе. У једном моменту ме је чула на сцени Народног позоришта и пожелела да баш ја играм Пупина. Процес стварања ове представе трајао је пар месеци и било је преузбудљиво, пронашали смо се као да смо неки род преко поезије. Управо је то приватно препознавање помогло да и на сцени остваримо што бољи контакт. Иначе срећан сам што смо са овом дуодрамом баш на овом Фестивалу малих форми у Зајечару. Мислим да су овакви фестивали изузетно важни за позоришну продукцију. Пре свега јер су и мале форме део позоришта и ту не треба правити никакву разлику. Често буду теже за глумца из много разлога да се направе монодрама и дуодрама. Зато је јако битно подржати управо мале позоришне форме, и овакви Фестивали треба да постоје“, рекао је глумац Душан Матејић, који је у комаду играо Михајла Пупина.

За представу „Пупин-последњи сан“, музику је урадио Раде Радивојевић, а костим Игор Тодоровић.

На репертоару Фестивала, вечерас је монодрама „Јефимија-Јелена Мрњавчевич“ у извођењу културне сцене „Мале ствари“ из Требиња. Комад је по тексту Звонимира Костића, режирао Жељко Милошевић, а улогу Јефимије тумачи глумица Тијана Николић. Почетак представе је у 20:00 сати, цена карте 500 динара.