Тимочка КрајинаЗајечарНа 24. седници локалног парламента у Зајечару усвојена Одлука о трећој измени...

На 24. седници локалног парламента у Зајечару усвојена Одлука о трећој измени и допуни буџета

На 24. седници локалног парламента у Зајечару усвојена Одлука о трећој измени и допуни буџета

У Зајечару је одржана 24. седница Скупштине града, на којој су се одборници изјашњавали о 31 одлуци дневног реда.

Одборник „Заокрета“ Угљеша Ђуричковић поднео је четири предлога одлука: ђачка помоћ свим ученицима у износу од 10.000 динара, забрана пиротехничких средстава на територији града Зајечара, субвенционисање грађана приликом куповине огрева и директни преноси седница локалног парламента, али већином гласаова ови предлози нису уврштени у дневни ред 24. седнице Скупштине града Зајечара.

Одборници локалног парламента већином гласова усвојили су Одлуку о трећој измени и допуни буџета града Зајечара за ову годину. Према речима начелнице Одељења за буџет и финасије Валентине Ђуричић, Одлуком о трећој измени и допуни буџета града за 2024. годину, укупан буџет увећава се за 244.000.030 динара, а након овог увећања локални буџет износи 2.625.493.000 динара.

„Разлог за доношење одлуке о трећој измени и допуни буџета града Зајечара за ову годину је усклађивање планираних апропријација, као и обезбеђивање средстава за сопствено учешће у пројектима како би се реализација циљева, програмских активности и пројеката извршила у премереним роковима. Потребно је увођење апропријације за реализацију пројекта који је одобрен на конкурсу Министарства рударстава и енергетике за реконструкцију крова и санацију фасаде, адаптацију унутрашњих просторија Основне школе ‘Јеремија Илић Јегор’ у Рготини, а ту имамо и значајно учешће града. Биће обезбеђене и апропријације за учешће града у реализацији пројекта ‘Магија источне Србије’, где је град Зајечар носилац овог пројекта за цео регион, и за општине Сокобања, Књажевац, Бољевац. На основу грант уговора који је 20. јуна ове године закључен са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС Еуро ПРО Плус, Град Зајечар ће реализовати пројекат ‘Магија источне Србије’. Град Зајечар ће добити око 124 милиона динара, а то су средства која долазе од Уједињених нација и донатор је већ 30. јула 2024, године уплатио прву траншу у износу од 6.824.000 динара, а након утрошених 70 одсто од ових средтсва, Град ће аплицирати за другу траншу која ће износити 109.193.000. динара. Спроведене су две јавне набавке по основу којих ће се утрошити наведена средства, повлачење друге транше биће у октобру. Општине Књажевац, Сокобања и Бољевац уплатиће у буџет Града средства која су њихово учешће, а трошиће се као учешће општина и градова на истом новоу. Град је добио сагласност од Министарства финансија 6. септембра ове године, за увећање масе средстава за исплату плата у износу од 15.562.000 динара, а реч је о разлици која није била обухваћена и није се могла обухватити упутством за припрему буџета за ову годину“, истакла је Ђуричић.

На овој седници разматран је и Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Зајечара за 2024. годину, за првих шест месеци ове године.

На седници су изгласане и одлуке: Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету града Зајечара за 2024. годину у периоду јануар – јун 2024. године; Претрес Предлога Одлуке о отуђењу непокретности у КО Мали Извор из јавне својине Града Зајечара, јавним надметањем; Претрес Предлога Одлуке о отуђењу непокретности – објекта бр.1 – надземне заједничке гараже за путничка возила , на кп.бр. 9318/1 КО Зајечар у ул. Николе Пашића у Зајечару, из јавне својине града Зајечара, јавним надметањем; Претрес Предлога Решења о повећању концесионе накнаде.

Такође, усвојена су и Решења о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2024. до 30.06.2024. године Јавног комуналног предузећа „Тимок – одржавање“ Зајечар; Решења о давању сагласности на прву измену програма пословања Јавног комуналног предузећа „Тимок-одржавање“ Зајечар за 2024. годину; Решења о давању сагласности на посебан програм коришћења субвенција Јавног комуналног предузећа „Тимок-одржавање“ Зајечар за 2024. годину; Решења о усвајању Извештаја о раду и пословању са Извештајем о извршеној ревизији финансијских извештаја Јавног комуналног предузећа “Паркирање, пројектовање и надзор“ Зајечар за 2023. годину; Решења о давању сагласности на Одлуку о расподели добити Јавног комуналног предузећа“ Паркирање, пројектовање и надзор“ Зајечар за 2023. годину; Решења о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2024. до 30.06.2024. године Јавног комуналног предузећа „Паркирање, пројектовање и надзор“ Зајечар; Решења о усвајању Годишњег извештаја о пословању за 2023. годину, Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Зајечар; Решења о усвајању Годишњег финансијског извештаја и извештаја са мишљењем независног ревизора на финансијски извештај за 2023. годину, Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Зајечар; Решења о давању сагласности на Одлуку о начину покрића губитка Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Зајечар за 2023. годину; Решења о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2024. до 30.06.2024. године Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Зајечар; Претрес Предлога Решења о измени Решења о именовању председника и чланова Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Зајечар.

Одборници локалног парламета изгласали су и Решења о усвајању Извештаја о пословању Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар“ Зајечар за 2023. годину; Решења о усвајању редовног годишњег Финансијског извештаја Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар“ Зајечар за 2023. годину; Решења о давању сагласности на Одлуку о начину покрића губитка Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар“ Зајечар за 2023. годину; Решења о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2024. до 30.06.2024. године Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар“ Зајечар; Решења о усвајању Извештаја о пословању Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар за период 01.01.2023.-31.12.2023. године; Решења о усвајању коригованог Финансијског извештаја Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар за 2023. годину; Решења о давању сагласности на Одлуку о расподели добити Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар за 2023. годину; Решења о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2024. до 30.06.2024. године Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар; Решења о давању сагласности на други ребаланс програма пословања Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар за 2024. годину; Решења о усвајању извештаја о остваривању годишњег плана рада Предшколске установе „Ђулићи“ Зајечар за септембар 2023. – август 2024. године; Решења о давању сагласности на Годишњи план рада Предшколске установе „Ђулићи“ Зајечар за радну 2024/2025. годину; Одлуке о утврђивању већег броја деце у васпитним групама у Предшколској установи „Ђулићи“ Зајечар у радној 2024/2025. години; Решење о разрешењу чланова Управног одбора Предшколске установе „Ђулићи“ Зајечар; Решење о именовању чланова Управног одбора Предшколске установе „Ђулићи“ Зајечар; Претрес Предлога Решења о преносу права коришћења на непокретности у јавној својини града Зајечара.

На овој седници усвојена су и решења о додели звања „Почасни грађанин“, о додели Октобарске награде, награде „Светозар Марковић“, награде „Хајдук Вељко“ и награде „Никола Пашић“, као решење о додели Повеље за ову годину.

Локални парламент изабрао је и новог члана у Градском већу. Уместо Весне Станковић, за новог члана Градског већа у Зајечару, на предлог градоначелника Бошка Ничића, изабран је Бранислав Матић.

На дневном реду нашла су се и одборничка питања.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб