Тимочка КрајинаЗајечарЗајечар и ове године обележава "Ноћ истраживача"

Зајечар и ове године обележава „Ноћ истраживача“

Средњошколски центар у Зајечару

Зајечар се и ове године прикључује европским градовима који обележавају „Ноћ истраживача“.

Научни клуб зајечарске Гимназије ове године припремио је програм у чак пет дана, а све активности су слободне и бесплатне.

Понедељак 23.9.2024.

„Научна потрага за благом“ у 18:00 сати.

Придружите се у потрази за благом која ће се одвијати по целом граду. Током потраге учесници ће решавати задатке из математике, логике и користити дигиталне алате. Задаци ће бити формулисани тако да се учесници упознају са научним истраживањима која се одвијају у Зајечару: на пример, геомагнетно мапирање остатака Римске тврђаве, а грађани ће мерити загађење ваздуха. Пријаве екипа за средњошколце се могу обавити у Гимназији Зајечар, контак особа Младен Шљивовић.

Уторак 24.9.2024.

Представа „Научно стабло“ у 18:00 сати.

Чланови Драмске дружине и Стеван Јовановић, наставник српског, су нам приредили игроказ који ће представити најважнија открића у науци од античке Грчке до данас на духовит и занимљив начин. Иза представе стоји идеја о стаблу чији је корен метафизика, из које се издвајају остале науке, а сама представа ће бити премијерно изведена другог дана Недеље истраживача.

Среда 25.9.2024.

Научни кафе, „Џез кафе“ у 18:00 сати.

Добро дошли на Научни кафе, који ће започети кратким уводом Драгана Гајића, дугогодишњег професора ПМФ-а у Нишу, који је предавао астробиологију. У неформалном разговору посетиоци ће моћи да сазнају понешто о тренутним истраживањима, али и о могућностима проналаска ванземаљског живота и разматраће се у којим то системима може се очекивати живот. Питања од стране публике су више него добродошла.

Четвртак 26.9.2024.

Зелени талас Зајечара, током целог дана

Пројекат посвећен подизању свести о загађењу ПМ честицама и очувању зелених површина. Биће постављене саднице у брендиране саксије са логом „Ноћи истраживача“, а њихов дизајн ће реализовати НК Зајечар. Саднице ће бити поверене еколошким организацијама из Зајечара и постављене на видљивим местима. Снимаће се кратак видео за друштвене мреже, у којем ће бити представљени и „усвојитељи“ и биљке. Такође, биће организована радионица на којој ће посетиоци моћи да науче како да направе ПМ мерач помоћу ардуино микроконтролера и ПМ сензора. „Придружите нам се и помозите у заштити животне средине!“

Петак 27.9.2024.

Велико научно окупљање, двориште Средњошколског центра у Зајечару, у 18:00 сати.

Ова активност комбинује „Живу библиотеку“ са истраживачима из различитих установа, где учесници могу постављати питања и слушати њихове приче. Пратећи програм укључује научни квиз за основце и средњошколце, научни шоу са експериментима из физике и хемије, и презентацију најновијих Ардуино пројеката из Научног клуба, као и рад других клубова у Зајечару.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,871ПратилацаЛајкуј
4,481ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб