Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржана промоција монографије "30 година Ликовне колоније Гамзиград"

У Зајечару одржана промоција монографије „30 година Ликовне колоније Гамзиград“

У галерији Позоришног музеја у Зајечару одржана је промоција монографије „30 година Ликовне колоније Гамзиград“.

О књизи је говорила Марија Симоновић – историчарка уметности и приређивач. Ауторка је овом приликом истакла да је циљ њеног рада био да забележи почетке уметничке приче коју су током три деценије градили ликовни ствараоци током августовских окупљања у Гамзиградској бањи, а потом и у Зајечару, да забележи сведочења оних који су тој причи дали уводну реч, али и сећања уметника који су под окриљем ове колоније стварали. Њена жеља била је и да укаже на особености које Ликовну колонију „Гамзиград” издвајају у односу на многобројна удружена уметничка стварања овог типа, али и да укаже на изазове који прате њено организовање и опстанак.

На данашњој промоцији говорио је и сликар Драган Стокић Рајачки, учесник колоније који је присутан од њеног оснивања. Он се присетио самих почетака и начина на који је, из једне обичне приче о дружењу и из жеље да и зајечарски уметници буду добри домаћини и угосте колеге из других крајева и других држава, настала манифестација која је постала део имиџа и културни бренд Зајечара. Рајачки је истакао и значај присуства песника, потом и фотографа и новинара, као дежурних хроничара који су зајечарску ликовну колонију чинили и чине је и данас јединственом. Међународни карактер зајечарске ликовне колоније још једна је њена особеност, а на данашњој промоцији могле су се чути и неке од анегдота везане за ликовне ствараоце и учеснике колоније који су долазили из Кине, Бугарске, Македоније и других земаља.

Сећања Рајачког, али и разговори са другим значајним личностима, иницијаторима, оснивачима, члановима Уметничког савета колоније и учесницима колоније, као и детаљан преглед свих учесника по годинама учешћа, нашли су се на страницама монографије која је представљена. Ова књига са једне стране пружа увид у чињенице које су везане за колонију, али заједно са занимљивостима и анегдотама које су се у њој нашле даје нам и једну свеобухватну слику ове ликовне манифестације.

Колонија је ликовном фонду Града Зајечара до сада подарила око 650 уметничких дела, разноврсне тематике, форме и технике. Стицајем различитих околности и услед промена у организационој структури, последњих неколико година одржава се под називом „Сабор ликовних уметника у Зајечару”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,876ПратилацаЛајкуј
4,485ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб