Тимочка КрајинаЗајечарОтворен осми по реду конкурс за средњошколце "Светионик знања"

Отворен осми по реду конкурс за средњошколце „Светионик знања“

Средњошколски центар у Зајечару

Светионик знања, традиционално такмичење средњошколаца из 10 локалиних заједница Србије, које се спроводи у организацији Светионика знања и Асоцијације за афирмацију културе (АСК), отворио је конкурс за осму генерацију.

Око 40 средњошколаца из Београда, Ваљева, Врања, Вршца, Гњилана, Зајечара, Крагујеваца, Лесковаца, Ниша и Чачка добиће прилику да осмисле пројекте за унапређење заједнице у којој живе, и на тај начин покрену промене у свом граду.

Ове године, уз стручно вођење ментора и кординатора тимови ће радити на пројектима из облати информационе технологије, заштите животне средине, јавног здравља и друштвене одговорности и активизма. Сваки тим чиниће четворо средњошколаца треће и четврте године.

„Изузетно је важно нагласити колико је пројект ‘Светионик знања’ кључан за наше друштво. Ова иницијатива је усмерена на образовање младих лидера и подстицање позитивних промена. Младима пружамо прилику да се развијају и постану одговорни грађани. Верујем да ће овај пројект обликовати нашу будућност на боље и донети позитивне промене у нашој заједници. ‘Светионик знања’ је знак наде за младе и подстицај за нас све да подржимо њихову визију и допринесемо бољој будућности“, рекла је Маја Рубин програмска директорка Асоцијације за афирмацију културе.

Поред активности на локалном нивоу, средњошколци ће имати прилику да се припреме за рад на пројектима на семинару који ће бити организован од 6. до 8. септембра 2024. као и да их представе на завршном догађају од 6. до 8. децембра. Победнички пројекат осваја новчану награду за реализацију своје идеје.

Прошлогодишња победница Теодора Богдановић, ученица Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша, управо је завршила реализацију пројекта „Свој пут следим“ насталом са циљем пружања подршке деци без родитељског старања.

„Претходна два месеца смо у Нишу смо реализовали програм ‘Свој пут следим’, који је окупио 72 учесника, 14 волонтера и 17 предавача. Пројекат је имао је за циљ да пружи могућност младима из Ниша да унапреде и стекну вештине потребне за социјалну интеграцију и запошљавање, са акцентом на младе без родитељског старања, из система социјалне заштите. Обухватио је 10 едукативних радионица и 4 забавне активности. Радионице су се бавиле темама попут јавног наступа, писања ЦВ-ја, откривања сопствених потенцијала и снага, емоционалне интелигенције, стреса, писања и управљања пројектима, страних језика, активизма и волонтеризма, предузетништва и умећа комуникације. Верујемо да су радионице пружиле учесницима драгоцене вештине које ће им помоћи у будућем професионалном и личном развоју“, истакла је Теодора Богдановић.

Право учешћа на кокурсу имају сви средњошколци који уписују трећу или четврту годину, чија су интересовања усмерана ка локалној заједници, писању пројеката и активизму.

Конкурс је отворен до 15. августа 2024. а пријаве се врше путем ОВОГ ЛИНКА. Изабрани кандидати биће обавештени до 25. августа о финалном одабиру.

Светионик знања се спроводи уз финансијску подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије, а спроводе га Светионик знања и Асоцијација за афирмацију културе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб