Тимочка КрајинаЗајечарПовећан број пожара на отвореном простору на територији Зајечарског управног округа

Повећан број пожара на отвореном простору на територији Зајечарског управног округа

За првих седам месеци 2024. године забележено је 408 пожара на отвореном простору на територији Зајечарског управног округа, што је знатно више у односу на исти период протекле године када их је било 259.

С обзиром да је летњи период и да су високе температуре које погодују развоју настанка пожара на отвореном простору, Одељење за ванредне ситуације у Зајечару апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета.

Сви они који се не придржавају Закона о заштити од пожара, којим је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, биће санкционисани.

„Од почетка године забележено је 408 пожара на отвореном простору на територији Зајечарског управног округа, што је знатно више у односу на исти период протекле године када их је било 259. Апелујемо да се сви суграђани пазе од отвореног пламена током летњих месеци, да се придржавају Закона и наравно када примете пожар на отвореном простору да позову ватрогасце на број 193. За правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица до 50.000 динара“, истиче Игор Димитријевић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације у Зајечару.

Ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Одељење за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка, а све у циљу повећања безбедности грађана.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб