Српска православна црква обележава летње Свете Враче

Свети Врачи — Свети Козма и Свети Дамјан

Српска православна црква 14. јула обележава мученике Светог Козму и Дамјана – Свете Враче.

Овај празник обележава се два пута у току године, 14. новембра и 14. јула.

Козма и Дамјан били су браћа из Азије, чија је мајка била хришћанка, а отац незнабожац.

Према предању, браћа су открила да су од Бога добила дар за исцељивање људи, било да је у питању болесно тело или дух. Постоје записи да су Свети Козма и Дамјан многе излечили од различитих болести и истеривали духове из људи. Такође су били познати по томе што никада никоме нису наплатили услуге лечења, као и по својој мантри: „Забадава добисте, забадава дајите”. Због тога су их у народу прозвали „бесребреници“.

После смрти сахрањени су онако како су и живели – заједно, у месту Фереману. Према веровању, они су своја чуда наставили да чине и после смрти и да су се многи верници излечили након поклоњења њиховим моштима. Због тога је остало веровање да се ови свеци призивају у помоћ код сваке болести и невоље.

Свети Врачи се сматрају заштитницима лекара. Верује се да на овај дан браћа чудотворци лече све болесне који им се искрено моле.

За овај празник везују се бројни обичаји

Овај дан треба провести крај вољених и у кругу најближих, па дан није погодан за путовања. Према предању, на овај дан без преке потребе не треба излазити из куће.

Према веровању, овај дан се посвећује молитвама за здравље и оздрављање болесних, уз речи: „Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцељења, бесплатно нам га и дарујте.”

На празник Врачи, болесни дају завет Светом Козми и Дамјану да ће их посебно славити након оздрављења.

Обичај је да се и здрави људи на овај дан помоле Богу и Врачима за здравље својих ближњих.

Према веровању, Свети Козма и Дамјан чувају и од удара грома.